Tämä ohje on napattu vuosia sitten Hesarin Kuukausiliitteestä, iki-ihanalta Vivi-Ann Sjögrenilta. Sapuska toimii myös erinomaisesti ilman pastaa, päälle vain juustoraastetta.
 
Jutun nimi on siis ”alla palermitana”, mikä tarkoittaa anjovista, kaprista ja oliiveja ruuassa. Vivi-Ann kirjailee anjoviksesta näin: ”Aitoa makua tavoitteleva käyttää tähän ruokaan pienissä lasipurkeissa myytäviä, öljyyn säilöttyjä anjoviksia eli sardelleja. Me muut tyydymme pohjoismaisiin Jansson-tyyppisiin anjoviksiin eli kilohailifileisiin”. 

Olen jyrkästi eri mieltä, ja kehotan vahvasti hankkimaan nimenomaan niitä aitoja sardelleja. Hinta voi tuntua hurjalta pikkuruisesta purkista (muistaakseni Stockalla lähempänä kymppiä kun vitosta), mutta toisaalta niitä ei tarvita paljon kerrallaan, ne säilyvät jääkaapissa oikein mainiosti ja maku on mitä mainioin. Samat fisut uivat muuten myös caesarsalaatin soosiin. Raholan setä selittää tämän anjovis-sardelli-kuvion mainiosti ja perusteellisesti. 

Harvoin missään ruuassa jokainen ruoka-aines tai mauste on ehdottoman tärkeä, mutta tässä ohjeessa en lintsaisi missään kohtaa. Kesällä törsäilen kypsillä tuoreilla tomaateilla, talvella tyydyn tomaattimurskaan. 
 
Palermon parempi pasta

munakoiso
vihreä paprika
valkosipulia
sardelleja
oliiviöljyä
tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja
oliiveja
kapriksia 
basilikaa
(suolaa)
mustapippuria
 
spagettia
juustoraastetta
 
Itketä ensin munakoisot ja huuhtele tai pyyhi liika suola. Lämmitä reilusti oliiviöljyä ja nakkaa paloiteltu munakoiso pannulle. Anna kypsyä tovi ja heitä sekaan sardellit sekä silputtu valkosipuli. Sardellia ei tarvitse silputa, sillä se hajoaa pannulla atomeiksi pienessä hetkessä. Lisää paloiteltu paprika, tomaattimurska tai pilkotut tomaatit, oliivit sekä kaprikset. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä lainkaan, pippuria ehkä hiukan. Iske sekaan kypsä spagetti ja tarjoile parmesan-tyyppisen raasteen kanssa (mielestäni yhtä hyvin toimii Grana Padano tai Pecorino).